Жіноче безпліддя: як діагностують та лікують | LITA

Як діагностують та лікують жіноче безпліддя: методи клініки LITA

28 Квітня 2023

При неможливості зачати дитину протягом року активним статевим життям варто не відкладати похід до гінеколога. Консультація та діагностика дозволять виявити причину, щоб усунути її на ранніх стадіях. Як діагностику та лікування виконують у нашій клініці, розповідаємо докладніше.

Що потрібно знати про безпліддя?

Безпліддя настає від різних порушень репродуктивних функцій. Воно може бути як чоловічим, так і жіночим. Також трапляються комбіновані ситуації, коли причини обох партнерів накладаються одна на одну.

Причини безпліддя у жінок різні – запалення, ендометріоз, відсутність або нерегулярна овуляція, непрохідність маткових труб та інші фактори. Якщо це не абсолютне безпліддя, при якій репродуктивні органи відсутні в організмі, ситуацію можна виправити відповідним лікуванням. Для цього необхідно пройти медичне обстеження, щоб визначити причину та підібрати під неї програму лікування.

Читайте також про те, як відбувається лікування безпліддя у жінок у нашому репродуктивному центрі LITA.

Які аналізи та обстеження потрібно пройти для встановлення діагнозу?

Для встановлення точного діагнозу та визначення причини неможливості зачаття слід пройти комплексну діагностику. Для жінок вона включатиме такі процедури:

· здавання аналізу крові на рівень гормонів;

· проходження УЗД органів малого тазу;

· виконання ехосальпінгоскопії для обстеження прохідності маткових труб;

· проходження гістероскопії для візуального огляду порожнини матки. 

Після проходження апаратної діагностики та здачі аналізів лікар-гінеколог та репродуктолог отримують повну картину і можуть встановити, у чому причина.

Варто також розуміти, що діагностика може показати, що всі органи та функції в порядку. Потрібно також перевірити спермограму партнера. Якщо з нею не виявиться проблем, можлива ця ідіопатична безплідність і необхідне лікування психотерапією.

Методи лікування безпліддя у жінок

Залежно від причини безпліддя можуть призначити медикаментозне лікування для усунення запальних процесів або стабілізації овуляції. Також вдаються до різних методів хірургії для корекції органів.

В особливих випадках для зачаття дитини можуть використовувати сучасні репродуктивні технології, які спрямовані на позаматкове запліднення та перенесення запліднених яйцеклітин у матку. У клініці LITA проводять різні програми ЕКЗ та інші допоміжні методи, про які можна докладніше дізнатися на нашому сайті у розділі послуг.