Процедура ЕКЗ: що потрібно знати | LITA

Що потрібно знати про процедуру ЕКЗ?

12 Квітня 2023

Якщо парі не вдається зачати малюка природним шляхом, фахівці рекомендують подружжю пройти процедуру екстракорпорального запліднення. Чи варто лякатися та відмовлятися від її проведення?

ЕКЗ: що це таке та основні показання?

Багато подружніх пар не знають про процедуру ЕКЗ, а деякі відразу відмовляються, оскільки чули багато міфів про ЕКЗ, які не мають нічого спільного з дійсністю.

Екстракорпоральне запліднення або, як його часто називають, ЕКЗ – це сучасний, дуже ефективний метод лікування безпліддя, який передбачає проведення процесу запліднення за межами людського тіла.

Випадки, за яких рекомендується ЕКЗ:

● чоловіче безпліддя, як правило, через низьку кількість сперматозоїдів або їх слабку рухливість;

● відсутність або непрохідність фалопієвих труб у жінки;

● безрезультатне лікування безпліддя на тлі ендокринних патологій;

● ендометріоз та ін.

Часто ЕКЗ призначається після невдалих спроб лікування безпліддя консервативними та іншими методами, але в деяких ситуаціях (наприклад, за відсутності маткових труб у жінки) це єдиний спосіб зачати і народити дитину.

Клініка LITA має досвідчених фахівців, які проведуть усі необхідні обстеження перед процедурою, щоб унеможливити ускладнення.

Особливості методики

ЕКЗ проводиться протягом одного жіночого менструального циклу та здійснюється у кілька етапів:

1. Стимуляція овуляції (необхідна для отримання кількох яйцеклітин замість однієї, як буває зазвичай).

2. Пункція фолікулів (збір дозрілих яйцеклітин за допомогою тонкої голки). Весь процес контролюється УЗД. Одночасно чоловік повинен здати сперму.

3. Запліднення (ооцити та сперматозоїди містяться у спеціальному середовищі, де відбувається запліднення, а після – переміщуються у спеціальний інкубатор для розвитку ембріонів). Іноді застосовується метод запліднення ICSI, коли під мікроскопом за допомогою тонкої голки сперматозоїд вводять в яйцеклітину.  

4. Перенесення ембріонів відбувається на 3-5 добу культивування (розвитку). Перед цим ембріолог оцінює його якість, здатність до імплантації та розвитку в матці.

Для консультацій звертайтесь до фахівців центру. Завдяки клініці LITA безліч пар змогли стати батьками.