Вагітність після 40 років: що потрібно знати - Lita

Вагітність після 40 років: що потрібно знати?

7 Жовтня 2021

В останні роки кількість жінок, які не хочуть вагітніти до 40 років, збільшується. Сьогодні вже мало кого здивуєш першою вагітністю після сорока років.

Сучасні жінки відкладають материнство з різних причин і найчастіше це кар’єра, яку вони хочуть встигнути побудувати і тим самим реалізуватися. Також серед причин трапляються й соціальні: відсутність житла, чоловіка. Але чи так просто завагітніти після 40 років? Нижче – лише факти!

Вагітність у 40: про ризики та можливості

Кожна жінка, яка планує народжувати не раніше 40 років, зобов’язана знати про кілька важливих фактів:

  • шанси завагітніти після 40 років різко знижуються, це пов’язано з тим, що якість та кількість яйцеклітин різко знижується;
  • ефективність ЕКЗ теж знижується, тому можуть знадобитися донорські яйцеклітини;

Зрозуміло, що вагітність природним шляхом після 40 можлива, але з кожним роком шанси на зачаття дитини знижуються. І все ж, сучасні репродуктологи радять жінкам вагітніти з 23 до 35 років. Саме в цей період можна уникнути ризику виникнення патологій у плода та успішно завагітніти.

На Заході “відстрочене материнство” – це вже давно норма. Багато жінок у молодому віці вирішують заморозити здорові яйцеклітини, щоб мати можливість завагітніти у тому віці, коли їм буде зручно і коли вони будуть готові до материнства морально та матеріально.

Зачаття після 40 років та аваріальний резерв

Оваріальний резерв – це запас яйцеклітин жінки. Він закладається у дівчинки ще в утробі матері. З народження у дівчинки може бути приблизно 2 млн незрілих ооцитів, у підлітковому віці їх залишається лише 300 тисяч, а після 40 років аваріальний резерв сильно скорочується.

Навіть якщо жінка після 40 років чудово виглядає, веде здоровий спосіб життя, у неї регулярний менструальний цикл – це не дає гарантій, що вагітність настане одразу чи взагалі настане. Все це пов’язано з погіршенням якості яйцеклітин. Саме різке скорочення оваріального резерву перешкоджає природному зачаттю дитини.

Також важливо розуміти, що з віком у нас можуть виникнути хронічні захворювання та різні хвороби, які негативно впливають на зачаття та виношування дитини.

Пам’ятайте, що вагітність у 40+ є серйозним викликом для жіночого організму. Дуже важливо, щоб жінка, яка вирішила народжувати в пізнішому віці, вчасно отримала консультацію репродуктолога, перевірила своє здоров’я, пройшовши необхідне медичне обстеження. Не потрібно нехтувати скринінгами вагітності. Висококваліфікована медична підтримка допоможе зачати та народити здорову дитину.