Як підготуватися до вагітності? - Lita

Як підготуватися до вагітності?

23 Березня 2021

Підготовка до зачаття малюка – важливий і відповідальний процес для кожної пари. Дуже важливо подбати про своє здоров’я, щоб успішно зачати дитину, благополучно виносити її і народити. На жаль, далеко не кожна пара серйозно підходить до планування вагітності. Але ж величезне значення має відсутність хвороб і шкідливих звичок.

Підготовка до зачаття дитини: 5 правил майбутнім батькам

  1. Період підготовки до зачаття дитини повинен бути спокійним і усвідомленим.
  2. Подбайте про своє здоров’я заздалегідь. Якщо у вас є які-небудь захворювання – не відкладайте їх лікування на потім! Пам’ятайте, що успіх лікування часто залежить від своєчасного виявлення захворювань та отримання грамотної медичної допомоги.
  3. Перед плануванням вагітності потрібно пройти комплексну діагностику організму: огляд у гінеколога, здача аналізів (група крові, резус-фактор у чоловіка і дружини, аналізи на інфекції, загальний клінічний аналіз крові, кров на сифіліс, ВІЛ, гепатити В і С, чоловікові – спермограма), проходження УЗД органів малого тазу, щитовидної залози, молочних залоз.
  4. Починати планування вагітності потрібно за кілька місяців (не менше трьох). Почніть прийом полівітамінів. Важливо вживати фолієву кислоту подружжю, але попередньо порадившись з лікарем.
  5. Відмовтеся від гормональних контрацептивів, алкоголю, паління.

І важливий нюанс – разом з чоловіком почніть морально готуватися до настання вагітності – появи у вашій сім’ї маленької дитини. Пам’ятайте, що психологічна готовність жінки і чоловіка дуже важлива. Заряджайтеся тільки позитивними емоціями, почніть вести здоровий спосіб життя і постарайтеся контролювати стресові ситуації.

Які захворювання ускладнюють перебіг вагітності?

Вагітність – це серйозне випробування для організму кожної жінки, навіть абсолютно здорової. Важливо заздалегідь вилікувати наявні захворювання до зачаття дитини, а не сподіватися на вдалий випадок.

Нижче перераховані захворювання, які ускладнюють процес зачаття і перебіг вагітності:

  • Бактеріальний вагіноз – може послужити причиною самовільного аборту, причиною викидня. Справа в тому, що при порушенні мікрофлори патогенні мікроорганізми збільшуються, а це може викликати запалення плодових оболонок і плаценти. ⠀
  • Кісти – у багатьох випадках вони можуть зникнути самостійно без лікування, але так буває не завжди. ⠀
  • Дисплазія шийки матки – третя стадія цієї недуги може перейти в онкологічне захворювання. Під час виношування плоду стан може погіршитися, тому потрібно вилікувати дисплазію шийки матки до зачаття дитини.
  • Інфекційні захворювання, що передаються статевим шляхом – підвищують ризик вад розвитку дитини. ⠀
  • Хвороби сечостатевої системи – оскільки нирки, сечовий міхур і сечовивідні шляхи під час виношування дитини працюють з підвищеним навантаженням, дуже важливо, щоб ці органи були здорові.

Пам’ятайте, що вагітність повинна наступати в «здоровий час» і бути бажаною. Вже на етапі планування вагітності знайдіть грамотного гінеколога, який буде вести вас як пацієнтку і відправить на повне загальне обстеження до вузьких спеціалістів. Клініка репродуктивної медицини «LITA» пропонує безкоштовну первинну консультацію репродуктолога. Лікар дасть цінні рекомендації для отримання успішної вагітності та народження здорової дитини. Під час первинної консультації лікаря буде проведено перегляд вашої історії із з’ясуванням всіх аспектів діяльності репродуктивної сфери подружжя. Також є прекрасна можливість отримати професійну консультацію гінеколога-акушера і в разі необхідності пройти ефективне лікування перед вагітністю.