Ендометріоз: лікування, планування вагітності - Lita

Ендометріоз: лікування, планування вагітності

9 Вересня 2021

Ендометріоз – поширене гінекологічне захворювання. При його розвитку клітини ендометрія (шару, що вистилає матку зсередини) розростаються за його межами. Така патологія може виникнути не тільки в відділах репродуктивної системи, але також в черевній порожнині, легенях, шлунково-кишковому тракті.

Особливості та причини ендометріозу

Причини розвитку ендометріозу можуть бути різними. Серед них:

  • спадковість;
  • переривання вагітності;
  • гормональні порушення;
  • дефіцит заліза і багато інших.

Симптоми ендометріозу у різних жінок можуть відрізнятися. Багато в чому вони залежать від місця розташування патології. Найчастіше симптоми можуть виражатися больовими відчуттями, збоями менструального циклу, спонтанними кров’яними виділеннями в середині циклу, сонливістю, частою втомою.

Ендометріоз не є фактором повного безпліддя, але він сильно впливає на якість життя жінки. Він може розвиватися з різною швидкістю і ступенем тяжкості. Найчастіше це захворювання зустрічається у жінок репродуктивного віку. Дуже важливо виявити цю патологію на ранній стадії, так як вона може стати причиною безпліддя і виявляє загальну загрозу для жіночого здоров’я в цілому.

Класифікація ендометріозу і його лікування

Виявити ендометріоз дозволяє УЗД органів малого таза. На додаток можуть бути призначені і такі методи діагностики, як: МРТ, КТ, гістероскопія.

Виділяють дві групи ендометріозу:

  1. Внутрішній генітальний – ендометріози тіла і шийки матки, яєчників і маткових труб.
  2. Зовнішній – ендометріози піхви, пупка, кишечника, промежини і органів малого тазу.

Лікування цього захворювання призначається строго в індивідуальному порядку. Як правило, лікування починається з прийому гормональних препаратів. Другий варіант лікування – хірургічний.

Чи можна завагітніти при ендометріозі?

Імовірність завагітніти жінці з ендометріозом є, але не у всіх випадках. Шанси завагітніти залежать від ступеня тяжкості даного захворювання. Порушення овуляції, запальний процес, спайковий процес – все це служить причиною безпліддя при ендометріозі.

Як показує статистика, більше половини пацієнток з діагнозом ендометріоз можуть завагітніти і народити здорову дитину. Найчастіше саме вагітність є ефективним способом призупинити розвиток ендометріозу. Однак важливо пам’ятати про фактори ризику при вагітності на тлі даного гінекологічного захворювання. До таких факторів відносять позаматкову вагітність, розрив матки, викидень.

Контроль досвідченого гінеколога є обов’язковою умовою для жінок з діагнозом ендометріоз.

У клініці репродуктивної медицини «LITA» працюють висококваліфіковані і грамотні лікарі-гінекологи, які використовують ефективні методи лікування ендометріозу. Вони допоможуть побороти різні гінекологічні захворювання та виносити здорову дитину.

«LITA» – клініка, яка гарантує якісне лікування!