Безпліддя: чи можна його вилікувати? - Lita

Безпліддя: чи можна його вилікувати?

2 Квітня 2020

Безпліддя – це дуже серйозна проблема, яка здатна кардинально змінити життя людини, порушити психоемоційний стан і внести розлад у сімейне життя.

Стати батьками мріє будь-яка подружня пара, проте бувають випадки, коли виносити і народити малюка вдається не кожній жінці. Деякі представниці слабкої статі стикаються з проблемами здоров’я, коли їх організм не може виносити дитину. Це може бути пов’язано із захворюваннями репродуктивної системи, поганою екологією, стресами, хронічною втомою і іншими причинами, на які дуже важливо звернути увагу вчасно і подбати про своє здоров’я.

Однак не тільки жінки можуть бути безплідними, у багатьох випадках діагноз «безпліддя» ставлять чоловікам. Тому для боротьби з безпліддям потрібно приступати комплексно і звернутися до кваліфікованих лікарів, які проведуть діагностику, після чого призначать ефективне лікування даного захворювання.

Чому жінка не може завагітніти?

Неможливість зачати малюка може бути пов’язана з якимось одним захворюванням або відразу з декількома:

  • ендометріоз;
  • ерозія шийки матки;
  • міома матки;
  • непрохідність маткових труб і ін.

Якщо причина безпліддя має гормональну або ендокринну основу, тоді лікар повинен призначити медикаментозне лікування, мета якого – усунути існуючі порушення і вирівняти гормональний фон.

Коли безпліддя пов’язане із запальними процесами, то в цьому випадку іноді не обійтися без антибіотиків.

Варто відзначити і той факт, що проблеми із зачаттям дитини можуть бути пов’язані з віком жінки. Справа в тому, що у жінки від народження закладено до 400.000 яйцеклітин, але з віком фолікули стають менш активними, в результаті знижується їх реакція на гормони і яйцеклітина не може дозріти повною мірою.

Як лікують безпліддя?

Для діагностики безпліддя лікар докладно з’ясовує чому жінка не може завагітніти, чи були вагітності, пологи, викидні, аборти, чи проводилося попереднє лікування безпліддя, якими методами і т.п. Потім він уважно оглядає жінку на гінекологічному кріслі. Пацієнтка повинна пройти такі дослідження:

  1. Загальноклінічні аналізи.
  2. УЗД органів малого тазу.
  3. При необхідності перевірити прохідність маткових труб.

На підставі отриманих даних лікар може може судити про безпліддя, його причини і призначити відповідне лікування.

Ось як можна вирішити проблему безпліддя:

  • Медикаментозно. Призначають лікарські препарати, які слід приймати суворо за інструкцією, вказаною лікарем.
  • Якщо після численних спроб зачати малюка парі так і не вдається, тоді можна вибрати метод інсемінації спермою чоловіка (коли запліднення відбувається в порожнині матки природним шляхом).
  • Жіноче безпліддя лікують хірургічним шляхом (лапароскопія, гістероскопія
  • Штучне запліднення (ЕКЗ або екстракорпоральне запліднення) – досить популярний метод лікування безпліддя. Завдяки ЕКЗ в світі народилося вже більше 5 млн дітей.
  • Є ще й інші допоміжні методи лікування безпліддя: внутрішньоматкова інсемінація, донорство ооцитів (яйцеклітин), сурогатне материнство.

Сучасна репродуктивна медицина дає надію сім’ям, у яких не виходить зачати дитину, дозволяючи за допомогою дієвих методів здійснити мрію і пізнати щастя материнства і батьківства. Правильно проведені діагностичні заходи і адекватно підібрана схема лікування безпліддя дають високі шанси на зачаття і народження здорової дитини. Якщо вас цікавить лікування безпліддя в Києві, то записатися на прийом до лікаря можна тут:https://litaclinic.com/diagnostika-ta-likuvannya-bezpliddya/. Досвідчені гінекологи з багатим досвідом роботи розробляють індивідуальні програми лікування безпліддя і зможуть наблизити вас до мрії щасливого материнства. Сучасне технічне оснащення клініки дозволяє успішно справлятися як з жіночим, так і чоловічим безпліддям.

Вірте в краще і у вас обов’язково буде дитина!