Відкладене материнство – що це означає - Lita

Відкладене материнство – що це означає?

5 Листопада 2021

За останні кілька років програма “відкладеного материнства” в Україні стає дедалі популярнішою. Цю програму прийнято називати вітрифікацією ооцитів. Як правило, такий сучасний метод заморозки ооцитів є актуальним для тих жінок, які мають операцію на органах малого тазу або ті, хто готується до лікування онкологічних недуг.

Однак у наш час чимало жінок беруть участь у програмі “відкладеного материнства” не лише за медичними, а й за соціальними показаннями. Наприклад, якщо молода жінка не планує у найближчі кілька років стає мамою, то вона може “відкласти” цю важливу подію на більш далекий термін до найзручнішого для неї часу. Найчастіше жінки ухваливши таке рішення, хочуть спочатку збудувати кар’єру, а вже потім створити повноцінну сім’ю. На щастя, завдяки програмі “відкладеного материнства” ці жінки мають таку можливість.

Про оваріальний резерв 

Кожна жінка, яка не поспішає ставати мамою, повинна знати, що її оваріальний резерв (запас ооцитів) з віком тільки зменшується і запобігти цій тенденції неможливо. Кількість яйцеклітин та їх якість визначається у дівчинки ще за внутрішньоутробного розвитку. Після 30 років більшість яйцеклітин гине, тому оваріальний резерв зменшується природним шляхом. Крім цього, ризики невиношування вагітності та хромосомних аномалій у ембріонів збільшуються.

На зниження запасу яйцеклітин може впливати не лише вік жінки, а й інші фактори, а саме:

  • гормональні порушення в організмі;
  • гінекологічні захворювання;
  • спадковість;
  • шкідливі звички;
  • хіміотерапія;
  • хірургічні втручання з резекцією частини або всього яєчника. ⠀

Щоб визначити оваріальний запас яєчників, лікар повинен призначити відповідні дослідження (аналіз крові на гормони, УЗД органів малого тазу).

Вітрифікація: суть процедури

Завдяки заморожуванню яйцеклітин у жінок є шанс народити дитину у будь-якому віці. У чому основна відмінність вітрифікації від традиційної заморозки яйцеклітин? Відмінність у тому, що рідина всередині яйцеклітин не перетворюється на кристали, цим не порушує живу тканину, а відразу перетворюється на «сплячий» стан. Перевага методу вітрифікації в тому, що він гарантує повну цілісність ооцитів після їх розморожування на тривалий термін.

Збереження власного біоматеріалу – це чудова страховка на майбутнє. Скориставшись програмою “відкладене материнство”, будь-яка жінка може зберегти свої молоді, здорові яйцеклітини, щоб скористатися ними пізніше, коли вона буде готова стати матір’ю.

Важливий факт – “виживання” яйцеклітин після вітрифікації становить 95%. Саме тому програма “відкладене материнство” в Україні вважається дуже ефективною. Термін зберігання ооцитів необмежений.