Трубний фактор безпліддя – що це означає - Lita

Трубний фактор безпліддя – що це означає?

22 Вересня 2021

Трубна безплідність – дуже поширений діагноз. Його ставлять жінкам, у яких виявлено порушення прохідності маткових труб. Тривалий період жіноча безплідність трубного походження може протікати без будь-яких симптомів, тому жінка може навіть ні про що не підозрювати. При цій патології найчастіше відсутні болючі відчуття, виділення, тому жінка тривалий час може не знати про проблему. Однак у деяких випадках пацієнтки скаржаться на періодичні болі,Фактори розвитку трубної безплідності що тягнуть, в нижній частині живота. Як правило, це відбувається через накопичення рідини в трубах (гідросальпінкс). Крім цього, менструації стають дуже болючими. Всі ці симптоми вказують на наявність проблеми у статевій системі жінки, тому потрібно негайно звернутися до лікаря-гінеколога.

Фактори розвитку трубної безплідності

На розвиток трубної безплідності сприяють різні фактори, серед яких:

  • інфекції та запалення в органах малого тазу;
  • хірургічні втручання на органах малого тазу;
  • ендометріоз;
  • позаматкова вагітність.

Патології маткових труб бувають уродженими чи набутими. У будь-якому випадку вони заважають жінці завагітніти і часто стають причиною ектопічної (позаматкової) вагітності.

Трубна безплідність: види, діагностика, профілактика

Трубна безплідність буває:

  • повним (коли фаллопієва труба повністю не прохідна);
  • частковим (коли пошкоджено лише одну з ділянок труби).

Трубний фактор безпліддя обумовлений анатомічною непрохідністю або дисфункцією маткових труб.

Найефективнішими методами діагностики жіночої безплідності трубного походження є лапароскопія, ехосальпінгоскопія та гістеросальпінгографія.

Щоб уникнути розвитку трубного фактора безпліддя кожна жінка повинна 1-2 рази на рік відвідувати лікаря-гінеколога. Регулярний гінекологічний огляд необхідний для ранньої діагностики наявних патологій.

Лікування трубної безплідності в Україні

На сьогоднішній день існує кілька варіантів лікування трубної безплідності – протизапальна терапія та лапароскопічна операція.

У клініці репродуктивної медицини «LITA» застосовують інноваційні методики діагностики та лікування трубної безплідності. Тут застосовуються нові, високоінформативні способи діагностики безпліддя. У клініці працюють фахівці, за плечима яких успішний досвід щодо лікування різних видів безпліддя.