Що впливає на результат ЕКЗ? - Lita

Що впливає на результат ЕКЗ?

14 Травня 2021

Будь-яка подружня пара, яка планує робити екстракорпоральне запліднення цікавиться питанням про те, наскільки ця процедура ефективна і чи може настати довгоочікувана вагітність після штучного запліднення з першої спроби.
ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення) – це ефективний спосіб лікування безпліддя. Але, на жаль, далеко не завжди вдається зачати дитину за допомогою цього методу з першого разу. Згідно зі статистикою, в середньому вагітність після застосування допоміжних репродуктивних технологій настає приблизно в 55-60% випадків і це світова практика.

Якщо обстеження перед проведенням штучного запліднення показало у жінки можливі проблеми для настання вагітності або перша спроба не була успішною – турбуватися не потрібно. Пам’ятайте, що настання вагітності після екстракорпорального запліднення багато в чому залежить від морального настрою чоловіка і жінки, довіри лікарю і, звісно, віри в те, що все вийде.

Шанси на зачаття дитини після ЕКЗ з першої спроби знижуються, якщо у пацієнтки є гінекологічні захворювання, наприклад: міома і ендометріоз. Але важливо пам’ятати, що ці діагнози, як і багато інших, не є вироком, а лише свідчать про те, що для зачаття малюка можливо знадобитися більше зусиль.

У деяких випадках негативний результат штучного запліднення пов’язаний з недотриманням пацієнтом призначень лікаря. Порушення режиму прийому препаратів, їх дозування, ведення нездорового способу життя, перевтома, часта втома – це найпоширеніші причини, за якими завагітніти з першого разу після ЕКЗ не вдається.

Що впливає на ефективність програми ЕКЗ?

Імовірність позитивного результату при екстракорпоральному заплідненні залежить від кількох важливих моментів:

  • вік жінки;
  • загальний стан здоров’я;
  • якість ембріонів;
  • грамотна підготовка батьків до процедури;
  • причина і тривалість безпліддя;
  • якість сперми чоловіка;
  • гормональний фон;
  • спосіб життя. ⠀

Спадковість – ще один важливий фактор, який впливає на результат програми ЕКЗ. Наявність хромосомних аномалій заважає правильному розвитку ембріона. Важливо розуміти, що чим старше жінка, тим вищий ризик хромосомних відхилень, і менше шансів на успішне ЕКЗ. Ретельне медичне обстеження дозволяє виявити і вибрати ембріон без будь-яких генетичних і хромосомних відхилень.

Безумовно, велике значення має професіоналізм репродуктолога і ембріолога, а також обладнання медичного центру. Клініка репродуктивної медицини «LITA» пропонує програми ЕКО для пар, які мріють про здорове маля. Тут працюють досвідчені лікарі, які використовують тільки інноваційні та перевірені методи допоміжних репродуктивних технологій.